Forumetiquette

Discussie in 'Forumetiquette' gestart door Daggi, 2 December 2013.

Beste forumlezers,

Wanneer je in dit forum aktief aan de gesprekken wil deelnemen, of een eigen post wil starten, moet je eerst in het spel inloggen. Wanneer je nog geen spelaccount hebt zal je je eerst moeten registreren. We verheugen ons op je bezoek in ons nieuwe forum. „Naar het spel“
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Daggi

  Daggi Forumgroentje

  Op ieder forum verwachten wij van al onze users, dat zij onze algemene omgangsvormen in acht zullen nemen. Wij willen jou dan ook vragen, om de volgende regels goed door te lezen. Naar deze regels zullen wij namelijk gaan verwijzen, als wij vinden, dat een bepaalde reactie van jou niet helemaal door de beugel kon.

  Algemeen
  Onze community stelt zonder jou en de andere leden natuurlijk helemaal niets voor. Dat betekent dus ook, dat iedereen er deel van uit mag maken. Zodat zoveel verschillende soorten mensen zo vlekkeloos mogelijk met elkaar om kunnen gaan, hebben wij een paar regels opgesteld, die ook moeten worden opgevolgd. Dat betekent natuurlijk niet, dat er geen ruimte meer voor discussies zou kunnen zijn. Wij willen alleen, dat die dan wel een beetje netjes en zakelijk zouden worden gevoerd.

  Het spreekt vanzelf, dat daarbij niemand voor paal mag worden gezet, of tot de bodem toe mag worden afgekraakt, in het verlengde daarvan is het tevens verboden om mensen uit te lachen, te beledigen of te kwetsen.

  Beleefdheid
  Vergeet nooit, dat er achter ieder bericht een mens van vlees en bloed én met gevoelens schuilt gaat!

  Dit wordt door een heleboel users, op het moment, dat zij een bepaalde reactie schrijven, helaas nog wel eens vergeten. Het is natuurlijk niet zo, dat alleen de computer jouw berichten leest, maar die ook nog wel eens onder de ogen van andere levende wensen, daarbij moet jij dan vooral aan mensen denken, terecht zouden kunnen komen.

  Houd dat gegeven steeds in jouw achterhoofd, en laat jou nooit tot scheldkanonnades verleiden. Hierbij geldt de eenvoudige regel: hoe opvallender en onbeleefder jij optreedt, des te minder mensen zullen er zin in hebben, om jou, mocht jij ooit eens een probleem hebben, te helpen.

  Een simpele vuistregel is; schrijf nooit iets, wat jij de geadresseerde niet in het bijzijn van andere mensen rechtstreeks in zijn/haar gezicht zou zeggen.

  Spelling
  Wij zijn op het forum natuurlijk niet allemaal neerlandici, en maken soms ook wel eens gewoon een spelfoutje. Dat overkomt ons allemaal wel eens; belangrijker is, dat gewoon echt iedereen de mogelijkheid moet krijgen, om hier zijn/haar mening te uiten. Het is desalniettemin geen gek idee, om de geschreven reactie, voordat jij die definitief op het forum post, eerst nog even rustig door zou lezen. Het zou namelijk wel vervelend zijn, als spelfouten tot misverstanden zouden leiden.

  Leeftijd
  Zich boven iemand anders verheven voelen, omdat die persoon misschien een paar jaartjes jonger dan jij is, maakt gewoon een vervelende, arrogante, indruk – hetzelfde geld natuurlijk ook omgekeerd. Oók de vragen van iemand, die 14 is, hoeven niet per se slecht te zijn, en een gast van 45 kan net zo goed dom lopen zeuren als een verwend kind. De leeftijd van een persoon, mag nooit het onderwerp van een discussie zijn.

  Verhitte discussies
  Het mag misschien zo zijn, dat een valse piano ook een piano is, maar de meeste mensen luisteren toch liever naar een model, dat goed gestemd is. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het taalgebruik op het forum. Rottige opmerkingen kunnen op zich wel grammaticaal correct Nederlands zijn, toch zullen ook hier de meeste mensen liever een wat prettiger geluid horen. Iedereen in de community zal moeten proberen dit prettigere geluid te bewaren en rottige opmerkingen te voorkomen. Als iemand anders er toevallig een andere mening op nahoudt dan jij, zou dat tot meer levendigheid op het forum moeten leiden – en mag niet als excuus worden gebruikt, om de tegenpartij met allerlei hatelijke opmerkingen te bestoken, of om anderszins negatief op te vallen. Krachttermen, of het openlijk uitstrooien van vijandige teksten worden niet getolereerd. Probeer gewoon het echte leven en het spel een beetje uit elkaar te houden; jij bevindt jou op een forum van een spel, dat niets met het normale leven van alledag gemeenschappelijk heeft.

  Wie desondanks denkt, dat die regels niet voor hem/ haar gelden, zal de consequenties van dat gedrag moeten ondervinden; dat geldt voor iedereen, die op een negatieve manier opvalt. Wat die consequenties dan precies inhouden, hangt van de ernst van de desbetreffende misstap af.

  Bedreigingen
  Wij accepteren geen enkele vorm van bedreigingen. Degene, die een bedreiging over zijn lippen heeft gekregen, zal een officiële waarschuwing aan zijn broek krijgen. Mocht het een bedreiging van een ernstige aard zijn, zullen wij niet aarzelen daar aangifte van te doen.

  Oproepen tot het plegen van strafbare feiten
  Iemand, die het in zijn hoofd haalt, ons forum te misbruiken, om andere users op te roepen, om strafbare feiten te gaan plegen, zullen strafrechtelijk worden vervolgd. Links van websites, wier inhoud tegen de universele rechten van de mens indruisen, zullen worden verwijderd – inclusief diegene, die gemeend heeft, dat met ons te hebben moeten delen. Het forum is eveneens geen platform voor het verspreiden van illegale kopieën.

  Forumregels

  Crossposting
  Stel, als jij een keer iets wilt vragen, jouw vraag maar een keer op het forum en niet kris kras op verschillende plaatsen. Daardoor krijg jij echt niet eerder een antwoord – in tegendeel. Jouw vraag zal worden verwijderd. Het meermaals plaatsen van hetzelfde bericht wordt als iets onbeleefds opgevat, en bovendien vinden veel users, die hun best doen, om jouw vraag te beantwoorden, het ook gewoon irritant.

  Lees eerst de oude posts even door
  Het is vrij irritant, dat er keer op keer meer of minder dezelfde vragen worden gesteld. Als jij gewoon eens rustig de wat oudere posts doorleest, zul jij in veel gevallen al het antwoord op jouw vraag vinden, en hoef jij dan dus ook helemaal niet op het antwoord te wachten. Bovendien loop jij op die manier ook niet de kans, dat andere users geïrriteerd op jouw vraag, die misschien al heel vaak is gesteld, zullen reageren.

  Bedenk een passende titel
  Het is handig als jij een titel voor jouw reactie kiest, die al een beetje duidelijk maakt wat jij graag aan ons kwijt wilt. “Heeeellllllp” is daarvan niet per se een heel goed voorbeeld. Oók wordt het gebruik van uitroeptekens niet echt heel erg gewaardeerd.

  Schrijf vooral geen teksten, die alleen maar uit hoofdletters bestaan. WANT DAT IS NIET ALLEEN SLECHT LEESBAAR, MAAR WORDT BOVENDIEN OP HET INTERNET VAAK ALS SCHREEUWEN OPGEVAT.

  Schrijf ABN
  Vergeet vooral niet, dat jouw bijdrage van over de hele wereld kan worden gelezen. Daarom zul jij wel een beetje op jouw Nederlands moeten letten.
  Iemand, die helemaal niet meer op de shifttoets wil drukken, omdat hij denkt, dat wij in het Nederlands helemaal geen hoofdletters meer nodig hebben, of geen punten, of komma’s wil gebruiken, schrijft net zo goed een onleesbaar stuk als degenen, DIE ALLEEN MAAR IN HOOFDLETTERS SCHRIJFT, ZODAT DE OGEN AL NA HET LEZEN VAN DE EERSTE LETTERS AL PIJN DOEN EN WIJ ALLES ALLEEN NOG MAAR HEEL LANGZAAM KUNNEN LEZEN:

  En zoals reeds aangegeven is het gewoon weglaten van punten en komma’s vooral in het geval van wat complexere zinnen zeer nadelig voor de leesbaarheid van de tekst (waar dit toch een goed voorbeeld van was)

  Iook Asctijffouten en vraide lettres drgan niet echt bji tot de lesbarheid bij.

  Het is daarom, ook veel beter, dat jij de tekst, voordat die definitief wordt verstuurd, nog een keer rustig doorleest en de opvallendste fouten er uithaalt.

  Wie overduidelijk geen moeite heeft gedaan, om zijn vraag een beetje fatsoenlijk te formuleren, hoeft zich ook geen illusies te maken, dat hij überhaupt antwoord krijgt.

  Wees beleefd.
  Oók als jij haast hebt, en jij zeer snel tussendoor eventjes een vraag wilt stellen, kun jij toch alles beter nog maar even een keer doorlezen, voordat jij op “versturen” klikt. Meestal komt een tekst, die in net iets te weinig tijd is geschreven, wat negatiever over dan jij hebt bedoeld. Let er even op, of jouw tekst misschien verkeerd kan worden opgevat. Vooral als jij iets ironisch bedoeld, kunnen de emoticons, zoals het knipoogje, de andere users helpen, om jouw tekst precies zó op te vatten, als jij hem hebt bedoeld. En zo kunnen misverstanden vrij gemakkelijk worden voorkomen.

  Zeuren
  Soms duurt het gewoon eventjes, voordat jij een antwoord krijgt. Hoewel wij natuurlijk blij met onze grote community zijn, kan een snel antwoord niet worden gegarandeerd. Door te zeuren gaat het niet in eens sneller.

  Spammen
  Zoals ook op andere fora, is het hier niet de bedoeling, om de discussies met onnodige berichten (spamms) onoverzichtelijk te maken. Als jij jou daar meer dan eens schuldig aan maakt, zullen wij onze maatregelen moeten nemen.

  Let op: Spammen is natuurlijk iets anders dan trash-talk, dat op de daarvoor gereserveerde plek op het forum ( speakers corner, van users voor users) wel is toegestaan.

  Verantwoordelijkheid
  Iedere user is verantwoordelijk voor zijn eigen bijdrage op het forum. Iedereen heeft het recht, om op het forum zijn/haar eigen mening vrij te uiten. Maar dit recht, dat ook in de Nederlandse grondwet goed is verankerd, wordt echter door bepaalde wettelijke regelingen, die vooral in het wetboek van strafrecht terug te vinden zijn, beperkt. Bovendien heeft de beheerder van het forum altijd, daar waar het gaat, om de vraag, of een bericht, op grond van zijn inhoud, op het forum mag worden geplaatst, het laatste woord.

  Zeg ook eens “dankjewel”
  Net zoals in het echte leven vindt ook hier iedereen het leuk, om af en toe eens “dankjewel” te horen. Als jij iets met het antwoord van iemand kunt, vindt degene, die jou het antwoord heeft gegeven, die hoe jij het ook wendt of keert zijn vrije tijd voor jou heeft opgeofferd, het vast helemaal niet erg als jij een beetje leuk zou reageren. Oók is dat een seintje voor andere spelers, dat jij al bent geholpen, en dat jou vraag nou is beantwoord.

  Links
  Omdat wij er natuurlijk toch wel een beetje verantwoordelijk voor zijn, wat hier allemaal op het forum wordt uitgestald, zijn links van andere bedrijven in algemeen verboden. Dit zijn dus alle websites, die niet van Bigpoint zijn, uitzonderingen zijn natuurlijk sites voor clans, gildes of families. Oók is het natuurlijk verboden zulke links in je banner te zetten.
  Voor het aanprijzen van jouw externe site gelden dezelfde regels

  Over andere uitzonderingen zal de support van geval tot geval apart beslissen.

  Afbeeldingen
  Jij kunt op het forum ook afbeeldingen posten, in zover jij die op een speciaal daarvoor bestemde site hebt geüploaded. Die afbeeldingen zijn natuurlijk alleen in zoverre toegestaan, dat zij niet tegen de algemene wet en regelgeving, en niet tegen onze eigen forumregels in mogen druisen.

  Verboden zijn bijvoorbeeld:

  - pornografische afbeelding.
  - afbeeldingen, waarop geweld te zien is.
  - racistische afbeelding
  - politiek gekleurde afbeeldingen

  Dit zijn maar een paar voorbeelden. Als jij twijfelt, of een afbeelding in orde is of niet, kun jij dat altijd aan een forummoderator vragen.
  Gesloten onderwerpen of verwijderde onderwerpen en postings (threads)
  Wanneer een moderator een bepaald onderwerp of postings sluit of verwijderd, is het natuurlijk niet de bedoeling, dat jij het meteen weer ergens anders opnieuw opent of een soortgelijke reactie plaatst. Het was namelijk niet zonder reden, dat dit specifieke onderwerp werd gesloten, ook al ben jij het daar misschien niet helemaal mee eens. En blijf jij hiermee blijft doorgaan, kan het gebeuren dat jij een ban van het forum krijgt.

  Als jij van mening bent, dat een forummod een bepaald onderwerp alleen maar heeft gesloten, omdat dit hem alleen toevallig beter uitkwam, kun jij een klacht indienen. Stuur in dat geval een email aan support.
  Threads met klachten over ban, Cm's, Fm's en Ba's of andere team leden zullen woordloos worden verwijderd. Klachten zullen alleen via support worden beantwoord.  Behandel altijd iedereen met een flinke dosis respect, gewoon zoals beschaafde mensen, dat normaalgesproken doen. Beledigingen, bedreigingen enz. zullen niet worden getolereerd, en kunnen door ons strafrechtelijk worden vervolgd.

  Politiek getinte uitlatingen
  Iedereen houdt er zijn eigen politieke opvattingen op na. De ene is wat gematigder, anderen zijn misschien weer wat extremer. De een is links, de ander bevindt zich in het midden, een derde weer aan de rechterkant van het politieke spectrum. Ons boeien de verschillenden politieke meningen en opvattingen niet. Dus behoudt jouw opvattingen gewoon lekker voor jezelf, en dring die niet aan een andere speler op.

  Op het forum moet jij uitermate voorzichtig zijn, met het plaatsen van een politiek getinte opmerking. De forummods zullen moeten beoordelen, of zij een dergelijke opmerking laten staan, of dat zij die weer verwijderen.

  Contactgegevens
  Jij kunt natuurlijk nooit weten, wie er nou echt allemaal op het forum zitten, en jouw gegevens kunnen lezen. Hierbij gaat het om alle soorten persoonlijk gegevens zoals ICQ, MSN, Skype, TS, Yahoo Messenger, adres, telefoonnummer, mobiele nummer enz. Als jij wilt, dat iemand die gegevens krijgt, kun jij die veel beter in de vorm van een persoonlijk bericht sturen!

  Reclame voor een clan/gilde
  Het is natuurlijk hartstikke leuk, dat jij jou met jouw clan c.q. gilde kunt identificeren, maar wij moeten jou dan toch vragen, om alleen op die plekken reclame te maken, die daarvoor zijn bedoeld. (Die vind jij meestal onderaan het forum). Als iedereen maar lukraak reclame voor zijn/haar clan reclame zou gaan maken, zou er met goed fatsoen geen ruimte meer voor andere belangrijke onderwerpen zijn.

  Usernaam
  Als jij op het portaal de mogelijkheid krijgt, om een usernaam te bedenken, kun jij jouw fantasie vrijwel de vrije loop laten. Maar ook hier zul jij toch nog steeds aan een paar dingen moeten denken.

  Bedenk geen usernaam, die andere spelers zou kunnen beledigen, of tot doel heeft andere users te irriteren. (bijv.nick-fakes). Natuurlijk zijn ook usernamen verboden, die racistisch zijn, of geweld verheerlijken.

  Lastigvallen
  Word jij op het forum extreem *edit**edit**edit**edit**edit**edit**edit* lastiggevallen? Maak van dat voorval dan even een screenschot, en vergeet vooral niet de datum, het tijdstip en de usernaam door te geven. Jij kunt natuurlijk ook gewoon even een forummod vertellen, dat jij bent lastiggevallen en hem dan vervolgens op het betreffen bericht wijzen. Maar desondanks moet jij niet vergeten, om er voor die tijd nog snel even een screenshot van te maken.

  Bovendien heb jij de mogelijkheid, om van het voorval aangifte bij de politie te doen. Die kan namelijk samen met onze hulp, uitzoeken wie jou precies heeft lastiggevallen, om dan vervolgens de passende maatregelen te nemen.

  Zeg “Nee”
  Niemand kan jou dwingen, om een gesprek te voeren, waar jij absoluut geen zin in hebt. Jij hoeft daarom ook helemaal niemand te antwoorden, als jij daar geen behoefte aan hebt. Als iemand jou lastigvalt, is het gewoon veel beter, als jij dat aan een van onze forummods of admins zou melden. Die nemen dan vervolgens direct contact met de support op.

  Iemand van het spel ontmoeten? Ga nooit alleen!
  Iemand van het spel wil graag met jou afspreken? Denk er goed over na, of jij dat ook daadwerkelijk echt wilt, en praat er met jouw ouders en jouw vrienden over. Spreek af op een plaats, waar veel mensen komen, en zorg er voor, dat een paar goede vrienden van jou altijd in de buurt zijn. Blijf altijd op de plaats, waar jullie hebben afgesproken – ook al wordt jou van alles en nog wat beloofd. Jij kunt van te voren nooit weten, wie er uiteindelijk op jou staat te wachten.

  Reclame
  Hier op het forum is het niet toegestaan, om reclame te maken voor producten en diensten, die niet van Bigpoint afkomstig zijn.
  De provider van het forum kan het forum gebruiken om klikbaren advertenties te plaatsen.

  Dat wil nou natuurlijk ook niet meteen zeggen, dat jij ons niet meer mag vertellen, wat voor een merk muis jij hebt, of in welke auto jij rijdt, maar daar moet het dan ook wel bij blijven.

  Handtekening
  Met jouw handtekening kun jij jouw reacties een persoonlijk tintje geven. Maar om alles overzichtelijk te houden hebben wij daar strikte regels voor ingesteld.
  Jij mag maar 1 banner (plaatje) in jouw handtekening gebruiken. Het maximale formaat daarvoor is 700x200 , dus 700 pixels breed en 200 pixels hoog. Dit is het formaat dat de VDZ (http://www.vdz.de/keyfacts-keyfacts.html) ingesteld heeft als standaardformaat voor reclamebanners. Als een bedrijf daar de reclame in kwijt kan, kun jij dat als speler ook gemakkelijk.
  Verder heb je (buiten het plaatje) ook de mogelijkheid tekst toe te voegen. Maar ook hier hebben wij regels opgesteld.
  Heb je geen plaatje, mag jij een maximum van 10 regels tekst in lettertype 2 gebruiken. Bij een groter lettertype wordt dat uiteraard minder.
  Heb je wel een plaatje, mag jij een maximum van 4 regels tekst in lettertype 2 gebruiken. Oók hier geldt : Bij een groter lettertype minder tekstregels.
  Let er wel op: Witregels tellen ook mee als tekstregel!!!

  Klachten
  Het spel wordt gedragen door jou en de rest van de communty. Daarom zijn wij ook heel erg benieuwd naar jouw mening en feedback. Als jij een klacht hebt, kun jij die het allerbeste maar uiten, zodat wij van jou op die manier de mogelijkheid krijgen het in de toekomst beter te doen, en zo kunnen wij dan ook beter aan jouw wensen tegemoetkomen.

  Vergeet niet, dat jij ook hier een beetje op jouw woorden moet letten! Scheldkanonnades, het beledigen van onze medewerkers en andere users zijn natuurlijk niet de bedoeling. Oók is het verboden, om spelers op te hitsen, om met het spel te stoppen, of om geen spelvaluta meer te kopen. Dat soort mededelingen hebben op het forum niks te zoeken en worden dus ook meteen weer verwijderd. Jij hebt er dus uiteindelijk gewoon alleen jezelf mee, omdat wij dit soort feedback geen blik waardig gunnen.

  Probeer daarom ook, als jij ons jouw mening wilt vertellen, altijd gewoon zakelijk te blijven. Wij zijn dan te aller tijde bereid met jou over jouw probleem te praten, en zullen proberen jou zo snel mogelijk verder te helpen.

  Deze lijst kan altijd nog worden uitgebreid, maar wij denken, dat hiermee wel een duidelijk richtlijn op tafel ligt. Mocht het nodig zijn, zullen wij de lijst dan eventueel nog gedetailleerder formuleren of uitbreiden!

  Nog een paar online-afkortingen

  IMHO – „in my humble opinion“ – volgens mijn bescheiden mening
  LOL = Laughing out loudly
  ROTFL – roll on the floor laughing – over de grond rollen van het lachen
  TTFN – ta ta for now – ... en de mazzel
  CU – „see you“ – ik zie je
  RTFM – „read the ****ing manual“ – lees de …..hulppagina

  Players or groups of players should never be labeled based on their nationality or origin. As a company we do not tolerate discrimination, harassment and racism, or any other form of hatred against single persons our groups. Whoever shows harassing or hatred behavior on our forums is clearly not welcome! Additionally we expect every moderator that is part of our teams to be persons who see the forum as a place of rich variety, of constructive culture of debate and of tolerance, who do not tolerate any forms of discrimination and who contribute for everyone’s wellbeing

  Laat jou niet te snel verleiden, om een boos antwoord te geven. Slaap er nog een nachtje over, en regeer dan een beetje passender. Behandel iedereen op het forum, zoals jij zelf ook graag behandeld zou willen worden. Als jij alleen maar aan discussies mee wilt doen, zodat jij andere users kunt beledigen, zul jij er op moeten rekenen, dat jij (terecht) van het forum zult worden gebant.

  Vergeet niet, dat de sterke arm der wet ook toegang tot het internet heeft! Paragraaf 185 ff (StGB) wetboek van strafrecht treedt bijvoorbeeld ook bij beledigingen op het internet in kracht.

  Dankjewel, dat jij even de tijd voor deze regels hebt genomen.

  Jouw portaal-support-team.

  [​IMG]
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.